Feliway® - тайната на щастливите котки
Banner
Feliway® - тайната на щастливите котки

 

 Феромоните са изключително разпространени в животинското царство и са средство за комуникация между животните от всеки вид. Отделяните феромони от едно животно влияят върху поведението на останалите представители от същия вид. Маркирането с феромони е добре познато на всеки собственик на котка. Когато котката се чувства сигурна в своята среда, тя отърква глава в мебелите, ъглите, стената или краката на собственика. Така животното оставя своите лицеви феромони. Тези знаци са съобщение за сигурност, емоционална стабилност и маркиране на териториална собственост. Когато настъпи промяна в ежедневието на животното като посещение при ветеринарен лекар, преместване в нов дом, гости у дома или дори нови мебели, пътуване и др. или ако животното е изплашено се отключва състояние на тревожност или стрес. Това състояние се изразява с промяна в поведението-като например маркиране с урина, драскане с нокти, загуба на апетит или отказ от игра и общуване.

Маркиране с урина
Това е най-първичният начин, използван от котките да маркират територията си. Независимо от пола, кастрирано животно или не, това е възможно да се прояви при всяка котка. Докато маркирането с урина навън се смята за приемливо, в къщи едва ли има собственик, който би се отнесъл толерантно към подобно поведение, заради изключително силната миризма и лошата хигиена. Маркирането с урина е лесно да бъде разпознато:

• котката избира вертикална повърхност-стена или мебел
• помирисва повърхността, докато тъпче с лапички
• обръща се с гръб, повдига опашка и изхвърля струя урина върху обекта.

Маркиране с драскане
Има няколко вида драскане с нокти:
• драскане с цел подостряне на ноктите
• драскане върху хоризонтална повърхност след ставане от сън или по време на игра
• драскане върху вертикална повърхност, което е изпращане на сигнал. Само това може да се счита за маркиращо поведение.

Във всеки един от тези случаи продуктът на Ceva Sante Animale - Feliway® помага да се намали нивото на стрес и да се контролират неприятните поведенчески реакции, създавайки атмосфера на спокойствие в котешката среда. Feliway® е разтвор от синтетични вещества, имитиращи котешките лицеви феромони. Те създават усещане за сигурност и спокойствие. Може да се използва като спрей или с устройство, което се включва в електрическата мрежа и отделя веществата във въздуха.

Сравнение между натурални и синтетични феромони: 

                                                                                       http://www.feliway.com

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM