Ваксина Purevax®
Banner
Ваксина Purevax®

    Вирусната левкемия е заболяване на кръвоносната система при котките, което се проявява със злокачествено разрастване на кръвотворната тъкан, нарушаване процеса на зреене на кръвните клетки с образуване предимно на млади клетки. Причинителят е вирус, наречен FeLV, който може да се развива при кучета, котки и при човека. Левкемията се среща рядко при котките и това може да се обясни с наличието на имунитет, в резултат на постоянни реинфекции с малки дози от изключително разпространения вирус.

Източник на инфекцията обикновено са заразени котки. Вирусът се предава контактно и аерогенно, а също чрез храната и урината, както и от майката на малките. Възможно е и неговото предаване чрез бълхите. Котки, които са носители на вируса може да не развият заболяването, но да бъдат потенциално опасни за други животни.
Клиничните признаци на левкемията са – рязко и безконтролно увеличаване на левкоцитите, съпроводено с ред различни клинични признаци-увеличение на лимфните възли, разстроено храносмилане, вялост, отслабване, анемия. Развиват се също асцит, увеличен далак, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Острата форма на заболяването се съпровожда с треска. Често се развиват плеврит, пневмония и др. съпътстващи заболявания.
До момента няма лечение на заболяването. Ракът, предизвикат от този вирус е нелечим и повечето ветеринарни лекари препоръчват евтаназия. 

За щастие и у нас вече има ваксина срещу това заболяване. Това е Purevax® на Merial. Препоръчва се за ваксинация на котки над 8 седмична възраст от рискови райони. Ваксината се предлага самостоятелно и комбинирано срещу котешка левкемия, ринотрахеит, калицивироза, хламидиоза и панлевкопения. Продължителността на имунитета е една година за ринотрахеит, калицивирус, хламидиоза и левкемия и три години за панлевкопения. 

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM