Как да се грижим за морско свинче?
Banner
Как да се грижим за морско свинче?
Потомък на дивото морско свинче от Южна Америка днес на морските свинчета се гледа като на „лесни” за отглеждане любимци за деца. Много родители избират морско свинче като първи домашен любимец за двоето дете, вярвайки, че „малкото животинче изисква малко грижи”. Всъщност е важно да се знае, че тези малки същества имат доста потребности, включващи просторна къщичка, специална диета, ежедневно почистване и нежно отношение, както и един възрастен, който да следи за всичко това. 
 
 
Къщичка, подслон
Може да бъде малка, но с достатъчно пространство за придвижване. Не използайте аквариуми, тъй като те не осигуряват добра вентилация. Когато избирате покритие за под или материал за къщичката, имайте предвид, че морските свинчета изгризват всичко с постоянно растящите си зъби, така че всичко в нея трябва да е от не-токсични материали. Най-добре е да се спрете на подходящ дом за вашето свинче от магазините за домашни любимци. Поставете в къщичката тунел, през който да пълзи и да се крие и платформа, на която да се катери. Поставете стабилна купичка, която да не се обръща и да не може да се изгризва и специална поилка за водата.
 
Храна
Хранете с готовите храни, които са създадени специално за техните нужди. Морските свинчета се нуждаят от много витамин С, така че вие трябва да им осигурите зеленолистни като къдраво зеле, марулки и др., давани веднъж дневно. Следете внимателно за всякакви храносмилателни нарушения, при включването на каквото и да е ново в менюто на морското свинче. Не забравяйте да осигурите достатъчно количество висококачествено сено, което тези гризачи използват и за ядене и за постеля. Не използвайте материали като талаш, борови стърготини и др., които могат да причинят респираторни или други здравословни проблеми. Осигурете нещо за гризане на морското свинче-клонче от плодово дърво или готови форми, които можете да закупите от магазин. Можете да давате резенчета пъпеш и ябълка, но задължително почистена от семките, които са токсични за тях.
 
Поведение
Морските свинчета много лесно се стресират и изискват нежно отношение. Повдигайте го внимателно и бавно. Ако го държите до гърдите си-то ще се чувства в безопасност и няма да се мята в ръцете ви.
 
Почистване
Морските свинчета се стараят да се поддържат чисти, използвайки предните си зъби, езика и ноктите на задните крачета, но всички, особено дългокосместите се нуждаят допълнително от често сресване, за да бъдат чисти и с незаплетена козина. 
Тъй като постелята в клетката на морското свинче се използва и като легло и като тоалетна, има нужда да бъде ежедневно почиствана и периодично дезинфекцирана.
 
Повече морски свинчета
...те са щастливи, когато са заедно с други морски свинчета, затова в много книги за домашни любимци се препоръчва отглеждането на две или повече. Изберете животни от един пол и приемащи се /например повече от две мъжки морски свинчета най-вероятно ще са в конфликт/.
 
Медицински грижи
Осигурете профилактичен преглед при ветеринарен лекар поне два пъти годишно.

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM