Дерматофитози-микроспория, трихофития
Banner
Дерматофитози-микроспория, трихофития
Дерматофитозите (трихофития, микроспория) – са заболявания, които се предизвикват от плесенните гъбички от групата на Dermatophytes, род Trychophiton, Microsporum и др. Според публикувани данни 50-70% от гъбичните заболявания при кучетата и повече от 90% от гъбичните заболявания при котките се причиняват от Microsporum canis. Останалите от Trichophyton mentagrophytes и Microsporum gypseum. Всички тези причинители са изключително устойчиви в околната среда и могат да се съхранят върху поразена козина повече от 5-10 години, а в почвата до 3 месеца. Към дерматофитози са възприемчиви различни видове - едри преживни, коне, зайци, котки и кучета, разбира се и човек. Опасност обаче от заразяване има предимно за хора с понижена имунна защита, деца до 3-5 години и възрастни хора. Често микроспорията и трихофитията засягат млади животни до 1 година. За разпространение на заболяването допринасят отглеждането на много животни или събирането на групи животни на едно място.

Основен източник на показаните инфекции /микроспория, трихофития/ са болните кучета и котки. Заразяването става през нарушени или повредени участъци от кожата /драскотини, рани и др/. Инкубационният период на дерматофитозите зависи от степента на вирулентност на причинителя, както и от състоянието на на имунната система на животното, но средно е от 6 до 30 дни.

Клиничните признаци са опадване и/или пречупване на поразените косми и образуване на тяхното място на локални, рязко очертани сухи, лющещи се петна. Поразените участъци могат да бъдат единични или да са няколко, които се разполагат на различни места по тялото. При дългокосместите породи котки например микроспорията често не се проявява с описаните клинични признаци. Много често дерматофитозата е усложнена с пиодермия-гнойно възпаление на кожата, в резултат на бактериална инфекция, най-често стафилококова. В засегнатите участъци са увредени и космените фоликули-има обилен секрет, образуват се засъхнали струпеи и има силен сърбеж. Точно разграничаване при диагностиката на микроспорията и трихофитията е възможно само лабораторно.
 
Лечението обикновенно включва медикаменти за локално третиране и лечебно прилагане на ваксини, както и използване на имуностимулатори.

Прогнозата при дерматофитозите, при правилно поставена диагноза и назначено лечение в повечето случаи и благоприятна. Изключение има при усложнените форми на заболяването, когато възпалителния процес е засегнал дълбоки слоеве на кожата. Дори в този случай диагностиката и навременното лечение позволяват да се минимализира вероятността от влошаване и задълбочаване на заболяването.

За активна профилактика на дерматофитозите се използват моно- или комбинирани ваксини по схема.


 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM