Опасните чревни паразити
Banner
Опасните чревни паразити

МОГАТ ЛИ ДА ПРИЧИНЯТ ДЕЙСТВИТЕЛНО СЕРИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

ЗАСЯГАТ ЛИ ОСВЕН МОЯ ЛЮБИМЕЦ И МЕН СЪЩО? 

Паразитите се срещат много по-често отколкото предполагате!
Най-разпространените и най-опасни паразитни червеи при кучето и котката живеят в различни отдели на храносмилателната им система. Изключително е важно е да се знае, че наличието на паразити в организма на кучето и котката в повечето случаи не се проявява чрез каквито и да е клинични симптоми. Животните се заразяват по различни начини-директно с яйца или ларви през устата, поглъщайки носителя на заразата /мишки, бълхи, птици, сурово месо или вътрешности, различни неща от улицата, замърсени с изпражнения на други животни/, по време на бременността, чрез млякото при кърмене или през кожата. 

Хората се заразяват през устата /когато децата слагат в устата различни предмети, при целуване на кучето или котката, при недостатъчно често миене на ръцете/ и рядко през кожата. Разпространението на яйцата и червеите чрез заразени животни е заплаха за здравето на домашния ви любимец и огромен риск за вас. Редовната профилактика и обезпаразитяване са абсолютно задължителни за всички кучета и котки. Те се планират от вашия ветеринарен лекар според възрастта, физиологичния статус на вашето животно и условията на околната среда, която то обитава. 
Глисти – много често срещани паразити при месоядните животни. Кръгли червеи от различни видове и форми принадлежат към тази група. Зрелите паразити отделят 200 000 яйца на ден, които попадат в околната среда и са потенциална опасност за всички останали животни! Признаци, които подсказват опаразитяване с кръгли червеи: дъх, с мирис на ацетон, подут стомах, нервни признаци при малките кученца и котета. Хората се явяват междинни гостоприемници за паразитите. Ларвите могат да причинят силно увреждане на вътрешните органи /larva migrans visceralis/. Повечето случаи са при малки деца /2-4 годишни, най-често при недостатъчна хигиена/, но могат да се проявят и при възрастни хора. Яйцата, погълнати от нас са невидими с просто око. Те се излюпват в червата. При придвижването си ларвите разрушават тъканите. Могат да мигрират напр. в белите дробове на човека и да предизвикат неподдаваща се на лечение с медикаменти кашлица, в очите да доведат до ослепяване, а в кожата-до възпаление, съпроводено със силен сърбеж и зачервяване.

Трихуриди – въпреки, че не са опасни за хората, често се срещат при кучетата и могат да причинят загуба на тегло /слабеене/ и периодично повтаряща се диария.

 

 

 

 

  • Тении – възрастните тении живеят в тънките черва на месоядните животни. Те не предизвикват поява на клинични признаци. Вредата от тениите се проявява, когато техните ларви преминават през междинните гостоприемници-животни и човек. Едни от най-активно участващите гостоприемници в цикъла на тениите са бълхите, въшките и гризачите. От гледна точка на човешкото здраве най-опасната е най-трудна за лечение последица от тенията е Echinococcus granulosus /Ехинококов мехур/. Възрастните червеи живеят в тънките черва на животното и отделят членчета с размер 3-6 мм, с които се разпространяват яйца в околната среда. Те могат да попаднат и в хората и да се развият до ларви. Ларвите пробиват чревната стена и с кръвообръщението достигат до черния дроб, белите дробове, мозъка или бъбреците. Жизнеспособната ларва произвежда голям брой пълни с течност мехурчета, т.нар. хидратни цисти /ехинококови мехури/, които растат бавно с години. С течение на времето започват да се проявяват клинични симптоми и може да се стигне дори до смърт, в резултат на драстична промяна във функцията на органите.

Какво е важно да знаем:

 • Профилактика и лечение:

1. Не хранете домашните си любимци със сурово месо и вътрешности!
2. Обърнете внимание на личната хигиена-често и старателно измиване на ръцете, плодовете и зеленчуците.
3. Обезпаразитяване на домашните любимци редовно срещу бълхи целогодишно. Разпространението на бълхите няма сезонен характер!

• Обезпаразитяване с таблетки:

1. Бременни-обезпаразитяване 2-3 седмици преди раждането и след това на всеки 2-3 седмици с Cestal Plus® за кучетата и Cestal Cat® за котките, заедно с малките  до отбиването им.
2. Малки кученца и котенца-първоначално на 2-3 седмична възраст, както и на всеки 2-3 седмици до отбиването им. до навършване на една година-всеки месец.
3. Възрастни-на 2 месеца.

Посетете ветеринарен лекар още днес!

-По материали на CEVA ANIMAL HEALTH BULGARIA®-

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM