Евтаназията
Banner
Евтаназията
Може би най-отговорното и благородно нещо, което можете да направите за вашия любимец-тежко и неизлечимо болен или сериозно наранен, е да обсъдите и решите с вашия ветеринарен лекар възможността за хуманна евтаназия.   
Какво да направя?
 
Съвместният ви живот с вашия любимец е сътворил едно приятелство. Вие сте отговорни за своето животно и за неговия добър живот. Често много собственици се сблъскват с тежкото решение да изберат „живот или смърт” за своя домашен любимец. Почти винаги в тази ситуация това решение се оказва изключително важно за благополучието на вашето животно , както и за вашето семейство като цяло.
Решението за евтаназия е едно от най-тежките изпитания, защото това трябва да решите вие и никой друг. Вашият ветеринарен лекар, семейството ви и приятелите могат да ви помогнат да вземете правилното решение. Винаги трябва да се има предвид какво е добро не само за вашето животно, но също за вас и вашето семейство. Качеството на живот за домашния ви любимец е важно така, както и за вас.
 
Как да разбера кога?

Ако вашето животно боледува тежко, ако от дълго време изпитва болки и ежедневието му е повече страдание отколкото радост...вероятно трябва да вземето решението за евтаназия. 
Вашият ветеринарен лекар със сигурност разбира емоционалната ви привързаност. Той ще направи преглед, ще проведе нужните изследвания, за да определи точното състояние на животното и ще ви даде информация какво да очаквате в перспектива-има ли шансовете за възстановяване и какви са възможните последствия от едно дълго лечение. Ветеринарният лекар не може да вземе това решение вместо вас, затова е важно вие да разберете напълно състоянието на вашето животно сега и в перспектива. Ако нещо в диагнозата или заключението не ви е ясно-питайте отново. Рядко ситуацията е такава, че да налага вземане на решение веднага, така че имате време до прецените фактите още веднъж.
 
Ако животното е здраво?

Евтаназия се извършва не само при тежко боледуване, но и тогава, когато животното е агресивно, неконтролируемо и опасно за вас и близките ви. Част от нежеланите и ненормални поведения при домашните животни са временни и могат да се променят, така че е важно да обсъдите още веднъж всичко подробно с вашия ветеринарен лекар.
Икономически, емоционални и пространствени ограничения също могат да са причина да се стигне до вземане на решение за евтаназия. Понякога е възможно да успеете да намерите нов дом на вашия домашен любимец и тази опция трябва да е с предимство пред евтаназията. Евтаназията трябва да се избира единствено и само, когато всички други възможности са изчерпани.

Как да кажа на семейството си?

Членовете на семейството обикновено са наясно с проблемите на домашния любимец, но вие задължително още веднъж и с тях трябва да обсъдите цялата информация, която имате от вашия лекар. Едно дълго и скъпо лечение може да се окаже емоционално и финансово бреме, което вие и семейството ви да не можете да понесете. За това трябва да се говори честно и открито. Окуражавайте близките си да споделят мислите и чувствата си. Дори, ако вече сте взели решение е важно мнението на останалите, особено на децата да бъде изслушано. Децата имат специално отношение с домашните любимци. Изключвайки ги от това решение, с цел да ги предпазите, поради това че са малки и нараними-само ще увеличи и удължи тяхната скръб. Децата уважават откровените, честни и прости обяснения и ако са правилно подготвени, ще приемат загубата на животното.
 
Ще бъде ли болезнено?

Евтаназията обикновено се извършва с инжекция. Тя се предшества от въвеждане на животното в упойка. Смъртта настъпва по време на дълбок сън - бързо и безболезнено. 
 
Как да се сбогувам?

Сбогуването е естествена стъпка, с която изразявате чувство на тъга, скръб и загуба. Вашият любимец е важна част от вашия живот, така че е напълно естествено да чувствате, че губите приятел. Да кажеш „сбогом” е винаги трудно!
 
Как да посрещна загубата?

Има различни видове тъга, но никой от нас няма достатъчно опит за справяне с това. Страдание е да приемете факта, че живота ви след това не включва вашия любимец. Понякога гневът и вината изместват тъгата. Може да започнете да се обвинявате, че сте прибързали, че не сте решили да се продължи лечението, че не сте чули още едно мнение, че сте безотговорни. Важно е да споделяте как се чувствате с хора, които ви разбират и подкрепят. Говорете за тъгата си, но също и за хубавите мигове с вашия любимец, за случки в които заедно сте се забавлявали и за спомените, които са най-важни. Разбирайки всичко това-вие ще се справите по-лесно.
 
Да си взема ли друго животно?

Смъртта на любимец ще ви разстрои много, особено когато това е било свързано с евтаназия. Някои хора твърдят, че никога не биха имали отново животно, а други си вземат веднага и така преодоляват по-лесно загубата. Новото животно никога няма да измести в сърцето ви вече изгубения любимец, но ще намери място в живота ви и ще ви носи много радост.

Периодът от раждането до смъртта при животните е много по-къс, отколкото при хората. Смъртта е част от житейския цикъл и не може да бъде избегната. Опитайте се да запазите живи спомените за хубавото време, прекарано с вашия любимец!

http://thepetlossblog.com/bg/
 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM