Как да се грижим за животните след хирургична операция
Banner
Как да се грижим за животните след хирургична операция

Когато вашият любимец се прибере у дома след хирургична интервенция, това може да бъде тежко изпитание и за вас също. Животното силно ще се нуждае освен от медикаменти и медицинска помощ, също и от вашите нежни грижи и внимание. Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза: 

·          • Запомнете внимателно препоръките на ветеринарния лекар. Не се притеснявайте да задавате въпроси или да си водите бележки. Всеки ветеринарен лекар разбира, че вашият любимец ви е като дете и вие трябва да знаете как да се грижите за него в такава ситуация.

·          • Осигурете спокойна атмосфера за животното у дома. Това може наистина да е сериозно изпитание особено през първата нощ  или вече на следващия ден, когато животното ще изглежда добре, но раната още няма да е излекувана. Нещата могат да се окажат и по-сложни,  ако имате и други животни у дома, които да проявяват любопитство или искат да си играят.

·          • Пригответе удобно място за почивка и сън. Добре е да е в стаята, в която сте и вие поне за първите няколко нощи. Почистете и дезинфекцирайте леглото и се снабдете с хигиенни подложки, които лесно ще можете да сменяте. 

·         • Снабдете се с яка, ако вашето животно ще ближе раната и дърпа конците си /кучето на снимката носи такава/. Повечето животни свикват с тези яки за няколко часа и ги понасят, но със сигурност не ги харесват. Във всеки случай е важно раната да остане спокойна, така че да не се налага да се връщате отново при ветеринарния лекар.

·          • Използвайте топли мокри кърпи, за да обтривате мястото около конците или новия продукт Cevaderm® на CEVA.  Животното ще ви е благодарно, че му помагате да се справи със сърбежа.

·          • Давайте всички медикаменти-антибиотици и обезболяващи, както е предписал лекаря. Дори след като любимеца ви изглежда напълно излекуван, вие трябва да приключите всички таблетки, за да сте сигурни че няма да се развие инфекция.

·          • Хранете животното съвсем малко през първата нощ след операцията. Някои лекари препоръчват малко количество суха храна. Ако храносмилателната система е по-чувствителна е по-добре да изберете диетите, които се препоръчват за следоперативни грижи.

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM