С какво НЕ трябва да храним домашния си любимец!!
Banner
С какво НЕ трябва да храним домашния си любимец!!

 

 

Един от основните проблеми, с които ветеринарните лекари се борят ежедневно. Купчината въпроси на загрижените стопани за това как да разнообразяваме храната на нашият четириног приятел. „Докторе, може ли да му даваме плодове, може ли да му даваме зеленчуци, а може ли....???”

Може, но зависи какво и в какво количество!!!!!cat

Дори най-безобидният според нас зеленчук, плод или друг хранителен продукт, който е от значение за човешкия организъм може да се окаже животозастрашаващ за вашият любимец.

Скъпи стопани, ако не сте информирани за това кои храни са полезни или вредни то тогава му изберете най-подходящата гранулирана храна според нуждите му.

Много стопани знаят, че шоколадът е токсичен за кучетата и котките, но не знаят например че лукът е също толкова вреден и опасен. Естествено някои от вас могът да се запитат кое нормално куче или коте ще тръгне да яде лук... ами никое. Ако обаче вашият приятел е свикнал да яде от общата храна в домакинството, то тогава със сигурност се е срещал неведнъж с този зеленчук.

Проблема идва от там, че лукът се метаболизира по друг начин при животните и разрушава червените кръвни клетки. По този начин има риск вашето куче най-често да покаже признаци на анемия. Такива могат да бъдат задух, лесна уморяемост, цианозни лигавици и венци. Най-често се открива по време на разходка или физическо натоварване. По простата причина, че когато вашият любимец е във физическа активност има нужда от повече кислород. Кислорода се пренася в организма чрез хемоглобина в кръвта. Когато е в недостатъчно количество, поради недостатъчните му нива в кръвта се наблюдават точно тези признаци.

Други заплахи в кухнята:cat fridg

·         Шоколад – води до повръщане, диарии, депресии, сърдечна аритмия, мускулни крампи, припадъци и дори и коматозни състояния.

 

·         Мухлясали храни – могат да причинят алергии.

 

·         Сирене – може да причини различни видове реакции в организма.

 

·         Семки от ябълки и круши – повръщане, задух, кома.

 

·         Обелки от картофи – изсъхване на устната кухина, повръщане, диарии.

 

 

Вредни храни при кучетата:Dog

 

Ø  Изкуствени подсладители

XILITOL – може да увреди черния дроб, а в някои случаи дори маже да бъде и смъртоносен.

Ø  Сьомга –когато се употреби в сурово състояние признаците се наблюдават в рамките на 5-7 дни. В първите дни може да се наблюдава висока температура – 40-41 градуса, повръщане, диария с възможна кръв. Рибата в сурово състояние не е подходяща за консумация от кучетата.

 

Ø  Чесън,  лук – хемолитична анемия;

 

Ø  Грозде, стафиди – токсични са; Признаци- диария, бъбречна недостатъчност;

 

Ø  Гъби – не всички гъби са токсични. Някои са силно отровни, като например – зелената мухоморка.

 

Ø  Броколи – когато количеството на броколите надвишава 10% отобщата  дажба на кучето – може да се стигне да гастро-е

 нтерит. Когато количеството на този зеленчук надвишава 25%се приема над 25% от дневната дажба – може да бъде дори смъртоносен  за организма.

Dog trash

Храни, които в никакъв случай не трябва да се дават на кучето:

 

 

 •       Алкохолни напитки!!!!! – може да доведе до кома, а дори и смърт;
 •       Бебешки храни, пюрета и пр. – поради евентуалното му съдържание на лук и друг вид токсични зеленчуци или плодове може да има неблагоприятен ефект върху любимеца.
 •       Кости от риба, пиле и пр – може да затрудни метаболизма. Обикновено костите от пиле и по-специално тръбестите са много опасни в червата на кучето или котето. Представете си все едно в червата на вашият малък приятел самоволно  сте поставили безброй малки „остриета” и ако поетото количество не е сдъвкано добре имайте предвид , че това може да Ви коства по начало клизма, ред изследвания, оперативна намеса, медикаменти, финансов ресурс и не малко нерви.  А, ако ситуацията не е в полза на любимеца Ви, и до фатален край.
 •       Котешка храна – поради висото съдържание на протеин и мазнини може да доведе до екземи и омазняване.
 •       Шоколад, кафе, чай – въздействат върху сърдечно-съдовата и нервната система;
 •       Черен дроб – при прекоморно хранене с черен дроб, поради високото съдържание на Вит. А може да се стигне до токсикоза с Вит. А;
 •       Мляко и млечни продукти – може да доведе до диария;
 •       Сурови яйца – поради съдържанието на ензима Авидин – може да доведе до понежаване нивата на Биотина (Авитаминоза В7);
 •       Сурова риба – Авитаминоза В1 – наблюдава се схванатост и липса на апетит.
 •       Сол – променя електролитния баланс в кръвта.
 •       Захар и захарни изделия – затлъстяване, диабет;
 •       Колбаси, шунки, подправени меса и др –  стига се до стомашно-чревни разтройства, гастрит, панкреатит,  влошено общо състояние, болки в корема и др. Причината е поради силно дразнещият ефект на този тип подправки.

 

 

 

 •       Мая – животните обикновено не посягат към маята, но съдържанието и в хляба и хлебните изделия е достатъчен източник отново за подобни разтройства. Причинява газове и балониране на червата, където може да се стигне и до разкъсвания. 

 

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM